Jesus C Sumook

I samband med rutinmässig lossning av träpellets i Helsingborgs hamn gick två stuveriarbetare ner i ett lejdarschakt för att hjälpa en besättningsmedlem som man trodde kommit till skada nere i schaktet. Stuveriarbetarna noterade dålig atmosfär i schaktet och retirerade. Den ene svimmade dock på en avsats nere i schaktet.

Då larmet ljöd samlades fartygets brandgrupp och tre man ur besättningen hämtade andningsapparater och gick ner i nedgångstrunken för att hjälpa de nödställda. Två av dem stannade på den andra avsatsen där den ene stuveriarbetaren låg medan den tredje – Jesus C Sumook – fortsatte ner till botten av trunken för att hjälpa sin besättningskamrat som inte visade några livstecken.

Sumook försökte öppna dörren till lastrummet för att få in frisk luft men lyckades inte få upp denna. Han försökte därefter att bära upp kamraten men även detta misslyckades. Sumook förstod då att kamratens liv inte stod att rädda. Sumook gick då tillbaks upp till den medvetslöse stuveriarbetaren på den andra avsatsen och lät honom andas genom sin andningsmask. Efter en stund kunde den tillkallade räddningstjänsten föra dom båda i säkerhet och till sjukhus för vård. Genom rådigt ingripande och med uppenbar fara för egen säkerhet räddade Jesus C Sumook sannolikt stuveriarbetarens liv.

Kategori: . Bokmärk permalänken.
  • 2
    4
    3
    3

  • Se fler bilder från belöningsdagen 2018 här.