Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Sjöfolk är samhällsviktiga nyckelarbetare

Den 25 juni firar Sjöfolkets dag 10-årsjubileum. År 2020 är temat för dagen “Sjöfolk är samhällsviktiga nyckelarbetare”.

Sjöfolk är i frontlinjen av COVID-19-pandemin och spelar en mycket betydelsefull roll för att säkerställa transporter av viktiga varor som bland annat mat, mediciner och skyddsutrustning. Krisen har emellertid lett till svåra arbetsförhållanden för sjöfolk. Det råder stor osäkerhet vad gäller tillgång till sjukvård för sjöfolk, möjlighet att kunna genomföra besättningsbyten och ordna med visum och resor för av- och påmönstring.

I år uppmanar kampanjen Sjöfolkets dag alla IMO:s medlemsstater att erkänna sjöfolk som nyckelarbetare och ge dem stöd, hjälp och möjlighet att resa för av- och påmönstring. IMO: s generalsekreterare Kitack Lim har själv skickat ett personligt meddelande till världens sjöfolk för att försäkra dem om att IMO förstår de unika problem som de möter under pandemin och att IMO arbetar hårt för att hitta lösningar.

Många sjömän har redan varit borta från familj och vänner i månader och det är ovisst när de kommer att kunna återvända hem nästa gång. Den 25 juni hyllar vi Sveriges och världens sjöfolk och tackar dem för det jobb de utför och de uppoffringar de nu tvingas göra för att hålla världshandeln i gång.

”Jag vill att du ska veta att du inte är ensam. Du är inte glömd. Var stark”, hälsar generalsekreterare Lim i sitt meddelande.

Material